12. septembra, 2020  

Višja prometna šola v medijih – Šolstvo in gospodarstvo

Višja prometna šola v medijih – Šolstvo in gospodarstvo

Šolstvo in gospodarstvo: Z roko v roki do želenega kadra (več >>)

(Večer, 11. 9. 2020)

Višje strokovno izobraževanje ima posluh za potrebe gospodarstva, zato njihovi diplomanti zelo hitro dobijo zaposlitev, pravijo ravnatelji. Zadovoljna so tudi podjetja, ki z njimi sodelujejo.

Za lažji in hitrejši prehod mladih v zaposlitev mora biti izobraževalni sistem prilagojen potrebam trga in gospodarstva. Višje strokovne šole so namenjene prav izobraževanju mladih za delo v gospodarstvu, ker so veliko bolj praktične in manj teoretične. Vsako leto te šole pošljejo študente v podjetja, kjer opravijo 400 ur prakse. Njihovi diplomanti imajo ob zaključku šolanja tako že vsaj pol leta praktičnih izkušenj v gospodarstvu.

Šole moramo v današnjem času razumeti, kaj delodajalci potrebujejo

Najboljši dobijo priložnosti za zaposlitev že med šolanjem

Kako tesno je sodelovanje višjih strokovnih šol z gospodarstvom, dokazujejo na Višji prometni šoli Maribor, kjer so študentje v okviru praktičnega izobraževanja za podjetje Starkom urejali interno logistiko, za Hiko Trade notranji transport podjetja, za F.A.Maik trajnostni vidik delovanja podjetja, prometno so urejali cono za Cono Tezno, za DPD urbano zeleno logistiko, za DB Schenker so pripravili optimizacijo oskrbe bencinskih servisov, za Henkel Maribor projekt sinhronizacije podatkov med partnerji v oskrbovali verigi, podjetje Knapp Gradec omogoča strokovne ekskurzije, prikaz delovanja procesov podjetja in praktično izobraževanje študentom ter zaposluje njihove študente … Projektov oziroma sodelovanj te šole s podjetji je še mnogo več, ti so le prvi, ki jih je iz rokava stresel ravnatelj višje prometne šole Gregor Rak: “Šole moramo v današnjem času razumeti, kaj delodajalci potrebujejo, in mi moramo biti toliko fleksibilni, da jim to, kolikor je mogoče, ponudimo, in to je bistvena povezava med šolstvom in gospodarstvom. Dandanes je nujen fleksibilen in močno praktično usmerjen študij, ki je zaradi svoje prilagodljivosti, tesnih povezav z gospodarstvom, tudi v tujini, zmožen dokaj hitro odgovarjati zahtevam sodobnega gospodarstva in družbe na sploh.” Z 276 partnerskimi podjetji sodelujejo pri šolanju mladih za inženirje varstva okolja in komunale, kar velja za eno izmed najbolj perspektivnih področij, in logistične inženirje, ki so eden izmed najbolj iskanih poklicev.

Sveže ideje in medgeneracijska dinamika

“Dolgoletno sodelovanje DB Schenker Slovenija in Višje prometne šole Maribor predstavlja dodano vrednost za uspeh našega podjetja, saj se zavedamo pomembnosti razvoja mladega kadra za dolgoročen razvoj in napredek. Izmenjali smo si veliko znanja, izkušenj, dobrih praks in mladih potencialov na obvezni praksi. Najboljši talenti so dobili priložnost za zaposlitev v našem podjetju, nekateri pa tudi že pomembno odgovornost za kak projekt ali partnerja. Želimo si mladega kadra, ki bi imel več praktičnega znanja in se specializiral za določeno področje v logistiki, zato smo veseli, da lahko pri tem aktivno sodelujemo in z vključevanjem praktičnega znanja pomagamo nadgrajevati izobraževalni proces. Verjamemo, da je pomembno, da mladim ponudimo izkušnjo v realnem delovnem okolju, jih morda še dodatno navdušimo za kakšno področje nadaljnjega izobraževanja, obenem pa tako tudi mi črpamo nove, sveže ideje in skrbimo za medgeneracijsko dinamiko,” je povedala direktorica podjetja Valerija Špacapan Friš.

Podjetje DPD Slovenija in Prometna šola Maribor pa si s pilotskim projektom prizadevata izboljšati sistem dostave malih pošiljk v mestno središče, s tem pa zmanjšati emisije in prometne obremenitve motornih vozil ter tako prispevati k višji kakovosti življenja v mestih. Zavedajo se namreč, da so potrošniki vse bolj okoljsko in družbeno ozaveščeni, zato zahtevajo vedno bolj zelene in družbeno odgovorne logistične verige. “Hvaležni smo, da je Prometna šola Maribor sprejela ta skupni izziv, ki bo morda vzpostavil dobre temelje za razvoj trajnostno naravnanega načina dostave v mestnem središču Maribora. Pri DPD-ju smo veseli, da lahko študentom logističnega inženirstva predstavimo in približamo delovne naloge, ki jih bodo čakale v prihodnje. Vemo, kako zelo je za delodajalca poleg formalne izobrazbe mladega kandidata za delo pomembna praksa, zato smo pripravljeni z nasveti tem mladim vselej pomagati. Nanje namreč gledamo tudi kot na bodoče sodelavce,” so sporočili iz podjetja DPD Slovenija. Z omenjenim projektom so zadovoljni tudi na prometni šoli, saj ta predstavlja nov način sodelovanja, ki študentom omogoča ne le vsebinski vpogled v način dela in dejansko stanje na terenu, temveč predvsem praktični.

image

Dvomesečni projekt DPD Slovenija in Prometne šole Maribor, ki skupaj dostavljata pakete, uči mlade trajnostnega ravnanja v okolju in predstavlja dobro prakso povezovanja med gospodarstvom in šolami.Arhiv šole

 

Zakaj izbrati nas?

  • učiteljski in predavateljski kader z bogatimi izkušnjami iz prakse;
  • sproščeno vzdušje med dijaki, študenti in učitelji/predavatelji;
  • strokovna srečanja, delavnice in posveti s strokovnjaki iz uspešnih partnerskih podjetij;
  • karierni center vam olajša pot do zaposlitve;
  • možnost izobraževanja v tujini – Erasmus Plus;
  • strokovne ekskurzije doma in v tujini;
  • družabne aktivnosti (spoznavni večeri, športne igre, kulturni dogodki …);
  • dostop z javnimi potniškimi sredstvi in možnost brezplačnega parkiranja;
  • možnost bivanja v dijaškem in študentskem domu;
  • možnost toplih in hladnih obrokov (tudi študentski boni).