2. februarja, 2016  

Kulturni dan

Kulturni dan

V sredo, 3. 2. 2016, smo v knjižnici Prometne šole Maribor dijaki, študenti in zaposleni uživali v predstavitvi slovenske pisateljice Janje Vidmar. Pisateljico smo medse povabili v sklopu praznovanja slovenskega kulturnega praznika.
V kratkem druženju smo spoznali, da je Janja Vidmar ne samo pisateljica z obsežnim literarnim opusom, pač pa tudi družbeno kritična osebnost, ki nam vsakokratne družbene posebnosti in vsečloveško hinavščino/vseslovensko leporečje o tem, kako smo Slovenci odprtega duha in srca, kaj kmalu postavi na ogled v aktualnem literarnem delu.
Pisateljica nam je na tokratnem srečanju sporočila predvsem to, da Slovenci še znotraj Slovenije nimamo vsi enake »teže«, še zlasti če se pri tem meri ženska teža. Po drugi strani pa se premalo zavedamo, v kako svobodnem in dobrin polnem svetu živimo v primerjavi z drugimi narodi, tudi »otroci sveta«. Med predstavitvijo svojega potovanja po Mehiki in spoznavanja te kulture je povedala, da se Slovenci zavedamo svoje majhnosti in sramujemo svoje kulture – pa vendar se na tujem čudimo vsemu drugačnemu in nenavadnemu in to ponavadi poveličujemo; živimo v relativno varni državi, naši otroci in mladostniki bi morali možnost, da se lahko šolajo in učijo, sprejemati kot največje bogastvo.
Seveda pa je Janja Vidmar najbolj začarala občinstvo prav s čaranjem – s pomočjo starodavne mehiške naprave je poskušala izbrati usojene si ljubezenske pare. Žal ji to kupčkanje ni povsem uspelo (ali pa na srečo!), vsaj nam, gledalcem se je zdelo tako. Za nagrado so ti usojeni/neusojeni si pari (in drugi, če bi to želeli, pa nismo!) lahko poskusili mehiško mešanico za zaljubljence (čili, mleti črvi, poper itd.). Morda pa ta mešanica »prime« kje drugje, pa gospa Vidmar tega še ne ve!Vidmar 1 splet

 

Sorodni

 

Zakaj izbrati nas?

0

diplomantov

0

število partnerskih podjetij

0

let tradicije izobraževanja

0

let mednarodnega sodelovanja