1. oktobra, 2020  

Evropski teden mobilnosti 2020

Evropski teden mobilnosti 2020

Med 16. in 22. septembrom vsako leto obeležujemo Evropski teden mobilnosti s ciljem spodbuditi lokalne skupnosti, da uvedejo in promovirajo ukrepe za trajnostni promet. Ta teden povabijo ljudi k preizkušanju alternativ v uporabi avtomobila.

Evropski teden mobilnosti se vsako leto osredotoči na posebno temo, povezano s trajnostno mobilnostjo. Letošnje aktivnosti so potekale pod sloganom Izberi čistejši način prevoza. Slogan poudarja, da lahko vsak posameznik pripomore k zmanjšanju škode z izbiro sebi in okolju prijaznega načina potovanja. Pomembno je, da premislimo o nujnosti vsake vožnje. Pustimo avtomobil doma in se na krajše potovanje odpravimo s kolesom ali peš.

Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor vsako leto izvede v tem tednu posebno akcijo. Letos so v vzgojno preventivni akciji Drugače na pot – v šolo s kolesom aktivno sodelovali dijaki 3. b razreda Srednje prometne šole Maribor. Letošnja akcija je opozarjala na zmanjšanje potrebe po vsakodnevni uporabi avtomobila in je potekala v torek, 22. septembra, na Trgu svobode v Mariboru, kjer je bil prireditveni prostor, in na prometnicah po centru mesta, ki so namenjene kolesarjem osnovnih šol. Kolesarji šolarji so se pobliže seznanili z vožnjo skozi mesto in opravili spretnostno vožnjo.

Dijaki so pomagali pri izvedbi na prireditvenem prostoru in na prometnicah. Njihove naloge so bile različne in so se prepletale z delom preostalih izvajalcev v akciji. Sodelovanje s prostovoljci SPV, ZŠAM, redarsko službo, policijo, reševalci in drugimi sodelujočimi je bilo zanje lepa in tudi poučna izkušnja.

Na prireditvenem prostoru smo se predstavili tudi na stojnici, na kateri smo predstavljali šolo in še posebej projekt varne mobilnosti Dijaki dijakom za varno mobilnost v srednjih šolah, pri katerem imamo tudi vlogo regijskega središča. Osnovna naloga projekta je, da dijaki dijake ozaveščajo o pomembnosti varne mobilnosti.

Dušan Veršec

 

 

Sorodni

 

Zakaj izbrati nas?

  • učiteljski in predavateljski kader z bogatimi izkušnjami iz prakse;
  • sproščeno vzdušje med dijaki, študenti in učitelji/predavatelji;
  • strokovna srečanja, delavnice in posveti s strokovnjaki iz uspešnih partnerskih podjetij;
  • karierni center vam olajša pot do zaposlitve;
  • možnost izobraževanja v tujini – Erasmus Plus;
  • strokovne ekskurzije doma in v tujini;
  • družabne aktivnosti (spoznavni večeri, športne igre, kulturni dogodki …);
  • dostop z javnimi potniškimi sredstvi in možnost brezplačnega parkiranja;
  • možnost bivanja v dijaškem in študentskem domu;
  • možnost toplih in hladnih obrokov (tudi študentski boni).