PROJEKT – Dijaki dijakom za varno mobilnost

Vsebina in opis projekta

Svečani podpis sodelujočih partnerjev v projektu TRAJNOSTNA MOBILNOST DIJAKOV

Izvedba delavnice z naslovom VARNA RAZDALJA v prostorih Prometne šole Maribor

Predstavitev projekta „DIJAKI DIJAKOM ZA VARNO MOBILNOST“ ob obisku evropske poslanke Tanje FAJON

Gospa Tanja Fajon, evropska poslanka, gospod Damjan Lajh in tudi finski gostje, so bili navdušeni nad potekom dogodka in predstavljenimi dejavnostmi.

 

 

Dan prometne varnosti na Prometni šoli Maribor, za dijake, študente in vse zainteresirane občane s predstavitvijo projekta „DIJAKI DIJAKOM ZA VARNO MOBILNOST“

 

 

V torek, 29. maja 2018, je potekal vzgojno preventivni dogodek Maribor mladim za varno mobilnost na lokaciji prometnega poligona v poslovni coni Tezno.

Z nasveti za varno vožnjo in demonstracijskimi naparavami so se predstavili AVP SPV (tehtnice za naletno težo, naprava STOPKO, preizkus alkoholiziranosti, zaletavček,…). Potekala je tudi predstavitev Policije pod naslovom Policijska izkušnja kot nasvet. V okviru prireditve je bila še predstavitev Medobčinskega redarstva, Centra nujne medicinske pomoči, Gasilske brigade Maribor, Slovenske vojske, Zavoda VOZIM, šol vožnje, prodajalcev motornih koles in opreme ter AVP – Izpitnega centra Maribor.

V ponedeljek, 15. 10 2018 smo na naši šoli gostili izvajalce delavnice 5x STOP je COOL, ki prihjajo iz Zavoda Varna pot. Za naše dijake so izvedli delavnico.

V okviru delavnice smo se seznanili z razlinimi posledicami prometnih nesreč, predvsem pa kako vplivajo različni dejavniki na varnost v cestnem prometu. Preizkusili smo tudi očala, ki simulirajo različne stopnje alkoholiziranosti, utrujenost in vpliv drog na naše zaznavanje. Srečali smo se tudi z žrtvijo hude prometne nesreče, ki nam je zelo nazorno prikazal in izpovedal njegovo pot od tragičnega dogodka do danes.

Veliko poudarka in tudi diskusije je bilo v smeri iskanja rešitev, ki sledijo vizijo nič.

Več si lahko preberetu tudi na spletnih straneh Zavoda Varna pot >>>>.

Dijaki na ogledu železniške postaje Studenci in ogled makete železnice v prostorih ljubiteljev malih železnic.

V ponedeljek, 21. 1. 2019 smo se odpravili v Ljubljano v prostore zavarovalnice Triglav, kjer smo preizkusili simulator vožnje podjetja NERVteh.

Delavnico smo začeli z teoretičnim delom, kjer so nam predstavili teoretične osnove o voznikovem zaznavanju med vožnjo in vplivi, ki lahko privedejo do hudih prometnih nesreč.

Po uvodnem delu smo se lahko vsi preizkusili na simulatorju vožnje, kjer smo simulirai različne lokacije vožnje in tudi uporabo telefona med vožnjo in druge moteče faktorje, ki lahko vplivajo na varno vožnjo.

Od danes naprej, se naš klub imenuje Klub za varno mobilnost dijakov STARA LOKOMOTIVA

Izdelali smo tudi logotip za naš klub, kjer smo vključili parno lokomotivo, ki stoji pred našo šolo.

V sodelovanju  s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MO Maribor, Zvezo prijateljev mladine Maribor, AVP in Zavodom VOZIM, smo v četrtek, 14. novembra 2019 v prostorih Prometne šole Maribor, organizirali okroglo mizo ob Svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč.

Letošnje aktivnosti so potekale pod sloganom “ŽIVLJENJE NI REZERVNII DEL”.

Ob zaključku okrogle mize je sledila še razglasitev avtorjev najboljših sloganov in podelitev nagrad ob zaključku projekta ”100 ljudi 100 čudi”, ki ga že trinajsto leto zapored v sodelovanju z mariborskimi srednjimi šolami izvaja Zveza prijateljev mladine Maribor. V okviru letošnje teme ”življenje na kolesih” so se mladi srečevali z žrtvami prometnih in drugih nesreč, spoznavali njihovo življenje pred in po nesreči. Sočasno je potekalo pisanje sloganov proti nestrpnosti.

V naš klub smo povabili Avto moto zvezo Slovenije (AMZS), da za člane kluba izvede delavnico z naslovom Kako (p)ostanem varen voznik voznica?

Delavnico smo izvedli v ponedeljek, 26. novembra 2019 v prostorih Prometne šole Maribor.

V delavnici so bili dijaki poučeni o vzrokih prometnih nesreč, pogovarjali smo se o izkušnji prometne nesreče in ustvarjali vsebine na temo prometne nesreče in ukrepanje.

AMZS se zahvaljujemo za odlično izvedbo delavnice.

Skušali smo si zamisliti, kaj lahko vsak posameznik naredi za večjo varnost. Dijaki so ideje zapisali na listke, katere smo potem skušali integrirati v naš plakat, ki so ga izdelali pristopni člani 1. letnika v okviru pouka umetnosti, s čimer smo se tudi medpredmetno povezali in tako naredili nekaj koristnega pri rednem pouku in pridobili nove člane, ter vzpodbudili interes med prvimi letniki za sodelovanje in širjenje ideje projekta.

Zakaj izbrati nas?

  • učiteljski in predavateljski kader z bogatimi izkušnjami iz prakse;
  • sproščeno vzdušje med dijaki, študenti in učitelji/predavatelji;
  • strokovna srečanja, delavnice in posveti s strokovnjaki iz uspešnih partnerskih podjetij;
  • karierni center vam olajša pot do zaposlitve;
  • možnost izobraževanja v tujini – Erasmus Plus;
  • strokovne ekskurzije doma in v tujini;
  • družabne aktivnosti (spoznavni večeri, športne igre, kulturni dogodki …);
  • dostop z javnimi potniškimi sredstvi in možnost brezplačnega parkiranja;
  • možnost bivanja v dijaškem in študentskem domu;
  • možnost toplih in hladnih obrokov (tudi študentski boni).